27 Şubat 2010 Cumartesi

HAMSİ BUĞLAMA

MALZEMELER:
♥1 kg temizlenip , kılçıkları ayıklanmış ve tuzlanmış hamsi
♥2 orta boy patates ,kabukları soyulmuş yuvarlak doğranmış
♥2 orta boy kuru soğan, kabukları soyulmuş halka şeklinde doğranmış
♥2 domates ,2 çarliston biber
♥yarım çay bardağı zeytin yağı
♥1 çay bardağı su
♥1 tatlı kaşığı domates salçası ve tuz
YAPILIŞI:
♥Doğranmış patatesler cam tepsinin altına bir sıra döşenir .
♥Soğanlar küçük bir tavaya 2 kaşık zeytin yağı ile beraber alınır hafif pembelşince 1 tatlı kaşığı
salça ilave edilip ocak kapatılır.
♥Soğanlar patateslerin üzerine düşenir kalan patateslerde soğanın üzerine tekrar dizilir.
♥Patateslerin üzerine balıklar güzelce istenilen şekilde dizilir.
♥En üstte doğranmış domatesler ve biberler dizilir, yağı,tuzu ve  suyu ilave edilerek 180-200 derece
arası ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.


26 Şubat 2010 Cuma

HAVUÇLU KEK




MALZEMELER

♥1Su bardağı süt
♥1Su bardağından biraz fazla şeker
♥Yarım su bardağından az fazlazeytinyağı
♥3Yumurta
♥2Paket kabartma tozu
♥1Tatlı kaşığı tarçın
♥Aldığı kadar un

YAPILIŞI

♥Öncelikle şeker ve yumurta iyice çırpılır.
♥Havuçlar rendelenir.
♥Daha sonra kabartma tozu hariç bütün malzemeler  karıştırılır.
♥En son kabartma tozu ilave edilerek çırpılır.
♥Kek kalıbına veya yağlanmış fırın tepsisine dökülür.
♥170 dereceye ayarlanmış soğuk fırına sürülür.
♥Kızarıncaya kadar pişirilir,soğuyunca servis yapılır.

25 Şubat 2010 Perşembe

SEN OLMASAYDIN SULTANIM!

Değerli doslar, bu gece,alemlere rahmet ,olarak gönderilen Peygamber, kainatın efendisi Habibi Zişan, Rasülü Kibriya Efendimizin  doğdukları mübarek gecedir.İnsanlığı karanlıktan aydınlığa çıkarmak, batılı yok etmek ve hak olan islam dinini tebliğ etmek için, insanlığa son peygamber olarak gönderilmiştir. Canlılar içinde ilk olarak Hz. Muhammed'in(s.a.v.)ruhu yaratıldı. Hak Teala"Her şeyi senin için yarattım,sen olmasaydın,hiçbir şeyi yaratmazdım"buyurdu.Ya Resulullah,Sen önceleri bir kütüğün üzerine çıkıp hutbe okuyordun.Ashabı kiram çoğalınca söylediklerini tüm cemaat duysun diye mimber yaptılar. O zaman senden ayrılmaya tahammül edemeyen kütük ağlamıştı.Sen ona dokununcaya  kadar ağlaması devam etmişti. Acak elini üzerine koyunca sükunete kavuşmuştu. Senin ayrılığına bir ağaç parçası bile dayanamazken Müslümanlar nasıl dayanabilsin.Ya Resulullah,Sen Allah-ü Teala katıda o kadar faziletlisin ki,MevlaTeala sana yapılan itaati zatına yapılmış kabul ediyor."Kim Allah Resulüne itaat ederse muhakkak Allah'a itaat etmiş olur".Ya Resulullah,Senin faziletin Allah'ın katında öyle yüksek derecelere ulaşmıştır ki ,seni bütün peygamberlerden sonra göndermesine rağmen,hepsinin başında zikredip yer veriyor."Ey Resulüm hatırlaki bir vakit peygamberlerden söz almıştıkSenden de,Nuh(a.s)'tanda,İbrahim (a.s), den de Musa(a.s)dan da,İsa(a.s)dan da onlardan sağlam bir söz aldık."Allah rahmet deryalarını senin üzerine bıraksın.Ya Resulullah!Allah'ın salat veselamı senin üzerine olsun.Anamız babamız sana feda olsun,şefaat Ya Resulullah. Dualarda unutulmamak dileğiyle,bütün dostlarımızın,kandillerini kutlar hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Mevladan niyaz ederim.Selam ve dua ile...

21 Şubat 2010 Pazar

İRMİK TATLISI



MALZEMELER:
♥3 su bardağı irmik
♥2 su bardağı un
♥1 su bardağı yoğurt
♥1su bardağından bir parmak eksik zeytinyağı
♥2 paket kabartma tozu
♥1 paket vanilya
♥2 yemek kaşığı nişasta
İÇİ İÇİN:
♥1 su bardağından biraz fazla iri dövülmüş ceviz içi
ŞERBETİ İÇİN:
♥5 su bardağı şeker
♥4 su bardağı su
♥yarım limon suyu
YAPILIŞI:
♥önce şerbet kaynatılıp soğutulur.
♥bütün malzemeler yoğurma kabına alınıp, güzel özlü bir hamur yapılır.
                                                   








♥ yumurta büyüklüğünde parçalar alınır,el kevgirinin ( süzgeci ) üzerinde açılarak içerisine bir miktar ceviz konulup, yuvarlanarak kapatılır.

♥yağlanmış tepsiye dizilir.
♥175 dereceye ayarlanan soğuk fırına sürülür.
♥kızarana kadar pişirilir.Sonra fırın kapatılır.
♥tatlıları fırından çıkarır çıkarmaz şerbeti üzerine dökülür.
( cızır cızır etmesi lazım )
♥ tepsi tekrar fırına sürülür,şerbeti çekince servis yapılır.





Hz.Ali'nin(k.v.) Dilinden Dua

Affet Allah!ım!Belanın inmesine sebep olan günahlarımı affet.Allah'ım!İşlediğim bütün günahları ve yaptığım bütün hataları affet.Allah'ım!Ben sana zikrinle yaklaşmak istiyorum ve seninle senden şefaat diliyorum ve cömertliğin hakkına beni kendine yaklaştırmanı ve şükrünü eda etmeyi bana nasip kılmanı ve zikrini bana ilham etmeni istiyorum.Allah!ım!Huzur,huşu ve zelil olmuş bir dille ,senden (hatalarıma)göz yummanı,bana merhametli davranmanı,beni verdiğine razı,kanaatkar ve her durumda mütevazı kılmanı diliyorum.Allah'ım!İhtiyaç ve zorluğun şiddetli olanı,hacetini zorluklar anında kapına getirene,katında bulunanlara rağbeti olan kimsenin yalvarışı gibi sana yalvarırım.Allah'ım!Saltanatın büyük ve mekanın yücedir,tedbirin gizlidir;emrin açık;kahrın galip ve kudretin her yerde caridir;(yürürlüktedir) ve senin hükümetinden kaçmak imkansızdır.Allah'ım!Senden başka günahlarımı 
affedecek;kabahatlerimi örtecek;kötü amellerimi iyiye çevirecek birini bulamam.                                           
Aziz Dostlar;dugulandığımız anlarda yüreğimiz coşuyor,içimiz kabarıyor ve göz yaşlarımıza hakim olamıyoruz.Feveran ederek,titrek ifadelerle"Af Allah'ım seni seviyorum",sözleri dökülüverir dudaklarımızdan,bir hoş olur ferahlar ve rahatlarız.Rabimizin biz aciz kullarını da,H.Z.Ali'nin daularına katması dileğiyle.Selam ve dua ile...

19 Şubat 2010 Cuma

Dövmeli( Buğdaylı ) Yayla Çorbası



MALZEMELER:
♥1 su bardağı dövme( Aşurelik buğday )
♥1 kase yoğurt
♥1 yumurta sarısı
♥1 yemek kaşığı un
♥1yemek kaşıgı limon suyu
♥3 yemek kaşıgı zeytin yağı
♥1yemek kaşıgı nane
♥kırmızı pul biberi ve tuz
 YAPILIŞI:
♥Akşamdan yıkayıp ısladımız dövmeleri, çorba tencerimize alıp üzerine kafi miktarda su koyup
haşlıyoruz.
♥Bu arada yoğurdu, unu ve yumurta sarısını karıştırıp iyice çırpıyoruz.
♥Buğdaylar haşlandıktan sonra yoğurdu tencereye ilave edip kaynayıncaya kadar karıştırıyoruz.
♥Çorbayı 1- 2 taşım daha kaynatıp ocağı kapatıyoruz.
♥ Küçük bir tavaya yağı koyup kızdırıyoruz. üzerine naneyi döküp 1-2 karıştırıp, çorbamızın üzerine
ilave ediyoruz.
♥Çorba ılındıktan sonra tuzunu atıyoruz. ( kesilmemesi için)

16 Şubat 2010 Salı

ASUDE

 

 Bu benim ilk tarifim olduğu için hem heyacanlı hem de mutluyum.Bu yöresel bir tat. Nedense
bugün asude yapmak geldi içimden, ama herkesin damak tadına uymayabilir.Eski tatları özlediğimden zaman zaman  yaparım, umarım sizlerde beğenirsiniz.

MALZEMELER

♥ 1 Çorba kasesi buğday nişastası
♥ 1 Çorba kasesi tozşeker 
♥ 1 Çorba kasesi su
♥ 1/2 su bardağı  sıvı yağ
♥ 100 Gr tereyağı
♥ Yarım çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

♥ Öncelikle suyu ,nişastayı, şekeri ve tuzu karıştırma kabına alıp karıştırın.
♥ Tavaya yağı koyup eritin.
♥ Yağ kızarınca içerisine bulamaç haline getirdiğimiz karışımı dökün ve yavaş yavaş karıştırmaya devam edin
♥ Karıştıra karıştıra piştikçe koyulaşacaktır.
♥ İyice koyulaştıktan sonra biraz daha karıştırın.
♥ Ocağınızı kapatın.
♥ Ilık olarak servis yapın.

13 Şubat 2010 Cumartesi

Selamün Aleyküm,

Allahın rahmeti, bereketi,hepinizin hepimizin üzerine olsun.Sultanlığının azametine ve zatının celaline layık olan hamd Rabbimize,selat ve selam efendimiz H.z.Muhammed ve onun al ashabına olsun.Bu ilk yazım olduğu için çok heyecanlıyım. Amacım,acizane hem kendime hem de bizi takip edecek dostlarımıza bir nebzede olsa faydalı olabilmek.İnşallah Rabbimin yardımıyla mahçup olmayız. Unutmadan bir teşekkür borcum var.Beni hiç tanımadığı halde yardımlarını esirgemeyip, moral veren Cahide hanıma teşekkürederim.Heyecandan yazacağım şeyleri unuttum.Şimdilik bu kadar olsun diyelim.Selam ve dua ile...

Buda benim oğluşum